Головна / Статті / «ГЛУХИЙ» МОНТАЖ «БЕЗПЕЧНА КЛІПСА»

«ГЛУХИЙ» МОНТАЖ «БЕЗПЕЧНА КЛІПСА»

В попередніх своїх статтях ми показали основні повідки, що використовуються в сучасній ловлі коропа. Тепер перейдемо до монтажів!


Все повинно бути викладено так просто, як тільки це можливо, але не простіше.

Альберт Енштейн


Монтаж «безпечна кліпса» (Safety clip) був створений для лову у важких умовах таких, як сильно зарослі густими водоростями водойми та в корягах. Принцип його роботи досить простий - в разі заплутування грузила, - дозволити йому відщибнутись, щоб врятувати рибу та оснастку від обриву.


Історична довідка:

1

В 1980 році фірма «Nash» створила систему з грузилом під назвою «Safety clip». Вона складалася з кліпси, до якої підвішене грузило, а кліпса прикріплена до маленького вертлюжка. Щоб грузило під час закидання не злітало, на кінець кліпси надівалася маленька пластикова трубочка. Вушко грузила так вільно розташовувалося в кліпсі, що грузило могло рухатися і оснастка не закручвалася.

1

З часом з'явилися ПВА-матеріали. Стік (наповнений прикормкою ПВА-мішечок) додатково збільшував масу оснастки. Також ставла більшою і вага донних грузил. Первинна «Safety clip» стала недостатньо надійною.

1

Проблему вивчила фірма «Korda» та розробила поліпшену систему «Safety clip», яка на перший погляд мало чим відрізнялася від моделі фірми «Nash». Вирішальну відмінність дійсно помітиш не відразу, оскільки порожнина, в яку тепер вставляється відповідний вертлюжок знаходиться всередині кліпси.

Кліпса міцно з'єднана з вертлюжком, тому після обриву волосіні довше залишається на своєму місці. Якщо оснастка під водою зачепиться за перешкоду, «Safety clip» чинитиме опір. Це призведе до того, що силіконова трубочка зісковзне з кліпси і грузило звільниться.


Матеріали:

1. Ледкор
2. «Безпечна кліпса»
3. Гумовий конус до «безпечної кліпси»
4. Вертлюжок із застібкою
5. Голка для в'язання лідкора
6. Голка для стіків
7. «Затяжка» для вузлів
8. Ножиці
9. Клей
10. Лінійка


Інструкція «step by step»


Крок 1. Ледкор (leаd core) - являє собою плетінку із свинцевим сердечником всередині, який своєю вагою притискає оснастку до дна, приймаючи його форму. Ледкор є також і протизакручувачем, який зменшує ризик перекручувань оснастки під час польоту.

1

Використовується для лову на дні вкритому черепашками чи мушлями, оскільки останні легко можуть перерізати волосінь і, навіть, плетінку. І нарешті, він захищає оснастку від плавників коропа. Спинний плавець коропа з внутрішньої сторони схожий на пилку і якщо, при виважуванні, волосінь потрапить під плавник - ми втратим і оснастку і коропа...

1

Довжина ледкора коливається від 60 см до 1 м (як правило 60-80 см) і залежить, в основному, від довжини вудилища та зросту рибалки, які повинні співставлятися між собою.

1

Отож! Беремо ледкор:

та зсуваємо з сердечника 5-8 см оплетення. Особисто я не люблю великі петлі, тому відміряю 5 см:

Сердечник відрізаємо:

Крок 2. Оплетення розправляємо та згинаємо на тому рівні, де закінчується сердечник:

Крок 3. В місці згину обрережно вводимо голку для в'язання ледкора з відкритим замком та просунувши її на 2/3 довжини виводимо на зовні, повернувши замком до ледкора:

Крок 4. Далі, якщо вертлюжок із застібкою:

буде кріпитись на ледкорі безпосередньо в петлі останнього - одягаємо вертлюжок, кінчик оплетення вкладаємо в замок голки та обережно втягуємо в середину:

Особисто я надаю перевагу іншому способу фіксації вертлюжка на ледкорі - самозатяжною петлею:

На мою думку це більш надійний спосіб, який до того ж дає можливість в разі потреби швидко та акуратно замінити вертлюжок. Для цього нам потрібно зв'язати на ледкорі «пусту» петлю (можна відразу дві на обох кінцях, адже в'яжуться вони абсолютно однаково!):

Петлі бажано проклеїти:

Далі за допомогою голки для стіків фіксуємо вертлюжок на лідкорі методом «петля-в-петлю»:

Крок 5. Беремо «безпечну кліпсу»:

та виймаємо з неї стопор:

Крок 6. За допомогою голки для в'язання ледкора з протилежного вертлюжку кінця одягаємо «безпечну кліпсу»:

Щільно затягуємо («садимо») її на вертлюжок та ставимо стопор:

Крок 7. Беремо гумовий конус для «безпечної кліпси»:

та за допомогою голки для стіків одягаємо його на кліпсу:

В кінцевому результаті ми отримаємо ось такий монтаж:

Автор : Юрій Тарасюк (Doc). (Вперше опубліковано 31.03.2013)


 




ROCKET BAITS & TACLE ™

© Всі права захищені 2010-2016