Головна / Статті / ТАБІР КОРОП'ЯТНИКА

ТАБІР КОРОП'ЯТНИКА. КОРОТКО ПРО ОСНОВНЕ

Все повинно бути викладено так просто, як тільки це можливо, але не простіше. 
Альберт Енштейн


Сучасна ловля коропа, особливо трофейного - процес досить тривалий. Одна риболовна сесія триває в середньому 3 - 4 доби. Враховуючи, що кожен справжній короп’ятник протягом сезону таких сесій намагається провести якомога більше - виходить, що загалом мінімум місяць ми живемо на березі водойми. І Слва Богу!!! Адже це період єднання з природою.

З якою насолодою ми згадуємо ці миті довгими зимовими вечорами…

1

Разом з тим, при неправильній організації організації процесу, наше захоплення може не лише обернутися зіпсованим настроєм, а й чинити певну небезпеку нашому здоров’ю (переохолодження, травми, отруєння і т.д.).

1

Правила етичного поводження на риболовлі (що є надзвичайно актуальним в нашому суспільстві) - тема окремої статті. В цій же я хочу розглянути правила організації побуту, а саме - табору короп’ятника.


І так!

Род-под

Основний компонент в організації табору. Саме навколо нього вибудовується структура табору.

1

По можливості род-под розташовується на максимально зручній ділянці берега. При виборі такої ділянки слід враховувати:

1

1. Можливість вільного доступу в будь-яку пору доби та за будь-яких погодних умов.
2. Наявність достатнього місця для вільного переміщення під час виважування.
3. Відсутність перешкод для вільного замаху при закиданні, маніпуляцій з вудилищем та підсаком при виважуванні.
4. Можливість надійної установки (закріплення) род-пода.


Намет

Основний елемент побуту. Слугує в якості будинку, складу та укриття. Для того, щоб намет повноцінно виконував ці функції, а ви почувалися комфортно слід:

1

1. При виборі намету надавати перевагу спеціальній короповій серії. Такі намети створені для використання в будь-яких умовах:

1

- з високою стійкістю до атмосферних опадів:

- можливістю проточного вентилювання:

- із захистом від літаючих комах (спеціальними сітками на вікнах та дверях):

- і часто є багатофункціональними:


Намет-лабораторія

2. Правильно вибирати розмір намету, адже в ньому повинні комфортно розміститися спальне місце (ліжко чи матрац), сумки з речами, монтажний столик, а іноді, ще й крісло, газова плита, кофр чи холдал і т.д. Також слід звернути увагу і на висоту дверей та порогу - людям з високим ростом буде не зручно при малій висоті дверей, а при високому порозі, ви щоразу за нього спотикатиметесь (як на мене - краще взагалі без нього).

3. Встановлювати намет за кілька метрів (2-3) від род-пода, виходом прямо на нього. Це дасть вам можливість, вискакуючи з намету при покльовці опинитися прямо перед род-подом.

4. Встановлюючи намет, правильно та чітко виставивти всі розпорки та розтяжки; підігнути та підкласти нижній край намету під підлогу. Інакше, в дощ, стікаючи по стінках вода буде потрапляти прямо вам під ноги. Також, бажано щоб під наметом не було значних улоговин, які в дощ можуть перетворитися на міні озера. Рибу ви там все рівно ловити не зможете.


Спальне місце

Дуже важливий елемент побуту, оскільки від його якості в повній мірі залежить якість вашого відпочинку. На чому спати - на ліжку чи матраці, справа виключно особиста. З наступних міркувань я, наприклад, віддаю перевагу матрацу:

1

1. Значно більша корисна площа.
2. Високий комфорт. Можливість регулювання «пружності» всього лиш силою накачування.
3. Можливість вибрати оптимальний розмір (1; 1,5; 2).
4. Маленькі транспортні розміри та вага.
5. Можливість використання в якості плавзасобу, наприклад, при зацепі снасті чи обриві спомба:

В якості накриття весною та восени краще використовувати спальний мішок; прохолодними літніми ночами - тонке, легке одіяло.

1

Зверніть увагу, що спальні мішки діляться на сезони і мають відповідну температуру комфорту.


Лабораторія

Слугує укриттям в прохолодні весняні та осінні дні а також в дощову погоду. Оскільки лабораторія має форму відкритої «черепашки», з неї відкривається широкий огляд та можливість вільно пересуватися. В лабораторії, як правило, розташовують стіл та стілець, сумки з оснастками та насадками - це кухня, коропової риболовлі.

Розташовується лабораторія за тим же принципом, що й намет.


Парасоля

В певний період сезону дуже важливий елемент побуту. В літню спеку під палючим сонцем в лабораторії створюється парниковий ефект і сидіти в ній досить не комфортно. Ось тут і приходить на допомогу парасоля. Тканина таких парасоль, як правило, має захист від ультрафіолетових променів, створює широку тінь та з усіх сторін продувається.


Підставка під вудилища

В якості такої підставки краще використовувати конструкцію на тринозі - вона значно більш стійка та надійна. На такій підставці розташовуються спод та маркер, «робочі» вудилища, зняті з род-поду. Особливо цінна вона в той момент, коли риба вже на маті і в таборі починається інтенсивний рух - зважування, фотосесія і т.д. Щоб в цій метушні на ваше вудилище ніхто не наступив - поставте його на підставку. Саму ж підставку під час розбиття табору розташуйте поруч зі своїм «робочим місцем», але так, щоб вона не заважала вільному пересуванню.


Підсак

Оскільки темою даної статті є не характеристика спорядження, а організація табору, зупинятися на описі підсака я не буду. Розташовувати його краще в горизонтальному положенні (покласти) вздовж берегової лінії на відстані 1,5-2 м від род-поду. Для правши зліва, для лівши - справа.

Таке розташування дасть можливість вільного підходу до род-пода та пересування під час виважування і, разом з тим, підсак буде на відстані витягнутої руки.

1

При вкладанні підсака слідкуйте за тим, щоб його сітка не зачипилася за берегову рослинність, що потім завадить вам його легко підняти.

1

Іншим, досить зручним варіантом розташування підсака (особливо, якщо ви рибалите самі) і якщо дозволяє глибина прибережної акваторії, є встановлення у воді під кутом, зручним для заведення риби - дивись фото під заголовком. Великим плюсом такого розташування є підставка, яка відіграє роль опори. Мокрий підсак з рибою підняти однією рукою досить важко. При описаному вище його розташуванні вам потрібно лише натиснути на ручку підсака, як на важіль.

1

Наприкінці своєї статті хочу звернути вашу увагу на ще кілька речей, розташування яких в таборі немає особливого значення, проте їх наявність значно підвищить ваш комфорт:

1

1. Газова плитка.
2. Набір посуду.
3. Кухонна дошка (для нарізки продуктів).
4. Засіб для миття посуду (жиророзчинник), мочалка.
5. Кульки для сміття.
6. Репелент (засіб від комах).

1

Комфортного вам відпочинку!

1

Автор : Юрій Тарасюк (Doc). (Вперше опубліковано 01.12.2013)


 




ROCKET BAITS & TACLE ™

© Всі права захищені 2010-2016