Головна / Статті / МАРКЕРУВАННЯ

МАРКЕРУВАННЯ

Все повинно бути викладено так просто, як тільки це можливо, але не простіше. 
Альберт Енштейн


Маркерування в сучасній короповій риболовлі - процес визначення глибини, характеру та рельєфу дна.

1

Маркерування є однією з основних складових успішної риболовлі та лову трофейного коропа, оскільки дає можливість відшукати на одноманітному дні відмінну ділянку - «перспективну точку». Такою точкою може бути перепад глибин (яма, бровка, перекат), зміна структури дна (тверда ділянка, ділянка глини, гравію чи піску, колонії мушлі серед м’якого мулу), зміна донної рослинності («чиста» ділянка серед густих водоростей, чи навпаки - наявність на чистому дні коряг, кущів, тощо).


З чого почати?

Насправді процес маркерування починається за довго до того, як ви, стоячи на березі візьмете в руки маркерне вудилище і зберете маркерний монтаж. Перед виїздом на риболовлю, постарайтесь зібрати про водойму максимум інформації у людей, які вже там рибалили, місцевих мешканців, охорони і т.д. Ця інформація дасть вам можливість скласти загальне уявлення про водойму, виділити першочергові місця для безпосереднього маркерування. Знайшовши таке, місце тихо поспостерігайте за ним кілька хвилин та співставте попередньо отриману інформацію та побачене (прояви наявності/активності риби - сплески, кола та бульбашки повітря на поверхні води). Переконавшись, що обране вами місце дійсно цікаве, приступайте безпосередньо до маркерування.


Що вам для цього потрібно?

1. Маркерне вудилище.
2. Котушка з системою «baitrunner».
3. Поплавок-маркер.
4. Маркерне грузило.
5. Набір для маркерного монтажа (застібка для швидкої заміни грузів та повідків, гумова муфта застібки, бусина-відбійник, відвід).


Маркерне вудилище. Класичне маркерне вудилище має довжину 3,66 м (12 футів) і тест 2,75 lb (Фото 2).

Фото 2. Fox Warrior Marker

1

Воно може бути спеціальним (від початку виготовленим, як маркерне (Фото 3, 4, 5, 6)), або «адаптованим» із звичайного коропового вудилища.

Фото 3. Fox Warrior S Marker

Фото 4. Chub Outkast Plus Marker

Фото 5. Greys Distance Marker

Фото 6. Elite-Alliance Doslidnuk

1

Головне, щоб воно було легким (адже, іноді «махати» ним доводиться кілька годин підряд), чутливим (вершинка повинна в точності вловлювати, а бланк передавати «в руку» рибалки всі фібри маркерного грузила) і не зламалося при закиданні грузила вагою близько 100 г. Все це притаманно вудилищам, виготовленим з карбону.

1

Ще однією важливою особливістю маркерних вудилищ є наявність на бланку лінійки, або градуйованої шкали (Фото 7, 8).

Фото 7. Chub Outkast Plus Marker

Фото 8.

1

Вони потрібні для точного, або, хоча б, приблизного визначення глибини, техніку якого буде описано пізніше.

1

Дуже зручно, коли поділки такої лінійки розташовуються з інтервалом в 10 см протягом 50 см. Це дає можливість досить точно виміряти, практично, будь яку глибину.


Котушка. Оскільки, під час маркерування, котушка не несе великих силових навантажень, вибирати потужну котушку з високими силовими характеристиками не варто. Навпаки, вона повинна бути легкою (з тих же міркувань, що й вудилище) з великим передаточним числом (передаточне число - кількість обертів ротора навколо шпулі за один повний оберт рукоятки). Сим воно більше, тим швидше буде вимотуватися волосінь. Це дозволить зекономити час та сили.

Фото 9. Daiwa Infiniti

Фото 10. Flagman Carp Master

1

Важливим елементом маркерної котушки є наявність системи «baitrunner», або, принаймні, «швидкого» фрикціону. Вони значно спрощують та скорочують процес маркерування (буде показано далі).

1

В якості волосіні на маркерному вудилищі краще використовувати плетінку (Фото 11), оскільки вона не розтягується завдяки чому буде дуже точно передавати рухи грузила та глибину.

Фото 11. Fox Exocet Distance Spod & Marker Braid

1

Окрім того, розривне навантаження плетінки того ж діаметру, що й «моно» значно більше - відповідно, шанс обірвати маркерний монтаж та поплавок при заплутуванні в густих водоростях значно менший. Проте, слід пам’ятати, що при боковому вітрі «парус» плетінки буде більший, відповідно дистанція польоту, в порівнянні з моно, дещо менша.

1

Також не варто забувати і про те, що шпуля під плетінку повинна бути металева так, як інші матеріали нею руйнуються.

1

З метою попередження заплутування монтажа в польоті та кращого спливання поп-лавка слід використовувати конусний шок-лідер з флюорокарбону (Фото 12).

Фото 12. Fox Exocet Double Tapered Line


Маркерний поплавок (Фото 13, 14, 15, 16). Потрібен для визначення глибини та як орієнтир для годування свіму і закидання «робочих» вудилищ.

Фото 13. Korda Drop Zone Marker Float

Фото 14. ESP Sonar Marker Float

Фото 15. Chub Locator Distance Marker Float

Фото 16. TehnoKarp Marker

1

Основними вимогами до нього є : хороші аеродинамічні властивості, швидке спли-вання, добра візуалізація (видимість) та міцність.

1

Деякі компанії випускають поплавки із змінними вершинками різного кольору (Фото 17), що надзвичайно зручно і дає можливість комфортно використовувати їх за будь якої погоди чи пори доби, починаючи від світанку і до сутінків.

Фото 17. Fox Exocet Marker Float

1

Для використанні в темну пору доби випускаються поплавки з вмонтованими у вершинку лампочками (Фото 18).

Фото 18. Fuji-Toki Lead Marker


Маркерне грузило. Використовується для дослідження структури дна. Тому аеродинамічні властивості для нього відступають на другий план, а на перший виходять здатність зчеплення з поверхнею. З цією метою всі маркерні грузила виготовляють, як правило, шипуватими (Фото 19, 20) або з додатковими гранями (Фото 21, 22).

Фото 19. TexnoKarp «Marker Classic»

Фото 20. Rocket «Marker Grippa»

Фото 21. Rocket «Marker Classic»

Фото 22. TexnoKarp «Marker New»


Маркерний монтаж. Складається із застібки для швидкої заміни грузів та повідків, гумової муфти застібки, бусини-відбійника, відводу. Переважна більшість компаній, які виготовляють товари для лову коропа випускають готові маркерні монтажи (Фото 23) або набори для їх виготовлення (Фото 24, 25).

Фото 23. Korda Drop Zone Marker Kit

Фото 24. Fox Exocet Marker Float Kit

1

* Застібка - використовується для швидкого приєднання чи заміни заміни поплавка.

* Гумова муфта - захищає застібку, вертлюг поплавка та їх з’єднання від перекруту, захльостування, механічного травмування.

* Бусина-відбійник - запобігає «заскакуванню» та заклинюванню кільця відводу на муфті.

* Відвід. Завдяки підйомній силі поплавка дозволяє волосіні піднятися над дном на свою довжину (Мал. 1). Це запобігає заплутуванню волосіні за донну рослинність чи сміття.

Мал. 1.

1

Довжина відводу може становити від кількох до кількох десятків сантиметрів і зале-жить, в основному, від висоти водоростей. Його можна також виготовити самому (Фото 25).

Фото 25.

1

Збір маркерно монтажа:

1

Крок 1. Якщо ви плануєте розбирати монтаж після кожної риболовлі - зробіть на кінці шок-лідера маленьку петлю. Вона дасть вам можливість легко та швидко одягати/знімати елементи монтажа (Фото 26).

Фото 26.

1

Крок 2. Одягніть на голку для стіків муфту застібки, бусину-відбійник та відвід (саме в такій послідовності). Голку замком зачіпіть за шок-лідер та зсуньте елементи монтажа на останній (Фото 27, 28).

Фото 27.

Фото 28.

1

Крок 3. Одягніть петлю шок-лідера в застібку (Фото 29).

Фото 29.

1

Крок 4. Зачіпіть застібку за вертлюг поплавка-маркера (Фото 30).

Фото 30.

1

Крок 5. З’єднання застібки та вертлюга закрийте муфтою (Фото 31).

Фото 31.

1

Так виглядатиме зібраний монтаж:

Фото 32.


Ну ось ви й готові приступити безпосередньо до маркерування!


Крок 1. Виберіть на протилежному від вас березі орієнтири (рослинність, споруди, опори електропередач, зміни берегової лінії, тощо), які допоможуть вам дотримуватися послідовності (Мал. 2).

Мал. 2.

1

Крок 2. Закиньте монтаж максимально далеко в крайню ліву точку.

1

Крок 3. Поставте вудилище та волосінь в одну лінію та нахиліть вершинку до води (Фото 33, 34).

Фото 33, 34.

1

Крок 4. Обережно підмотайте волосінь до відчуття, що поплавок-маркер вперся в кільце відводу (Мал. 3).

Мал. 3.

1

Крок 5. Не змінюючи положення вудилища включіть «baitrunner», або «швидкий» фрикціон, затисніть волосінь між великим та вказівним пальцями лівої руки біля буртіка котушки та почніть її поступово «стравлювати», одночасно спостерігаючи за кількістю «пройдених» поділок часом появи поплавка на поверхні води (Фото 35, 36).

Фото 35, 36.

1

Таким чином ви визначите глибину в даній конкретній точці. Не забувайте! Що, до довжини, отриманої на бланку, слід додати довжину відводу.

1

Отримані результати бажано відразу заносити в карту маркерування. Остання може бути у вигляді типового протоколу (Фото 37), чи абстрактного малюнка (мал. 4).

Фото 37.

Мал. 4.

1

Це дасть вам змогу отримати в кінці загальну картину зони та зберегти точні дані на необмежений час.

1

Крок 6. Повторіть крок 4.

1

Крок 7. Не змінюючи положення свого тіла плавно відводьте праву руку з вудилищем вбік (вправо) до уявного кута 90º (Фото 38, 39), при цьому уважно спостерігаючи за вершинкою та намагаючись вловити рукою всі дрижання бланку.

Фото 38, 39.

1

Що під час цього ви можете та маєте відчути:

1

* Мул - при волочінні грузила по мулистій поверхні у вас складатиметься враження, що ви тягнете його через килим з густої вовни. Під час волочіння вершинка вудилища буде постійно згинатися. Щоразу, коли ви будете починати нову протяжку, відчуватимете супротив, ніби грузило за щось зачепилось. Тим сильніше, чим глибший мул.

* Водорості - при протягуванні грузила через водорості ви будете відчувати амортизучий супротив, а вершинка вудилища буде згинатися щоразу, коли грузило попаде в зону водоростей і випрямлятиметься, коли з неї вийде. На грузилі, після витягування його з води, залишатимуться пучки донної рослинності.

* Пісок. Грузило буде волочитися легко та плавно, майже без супротиву.

* Галька (гравій) - заставить грузило підскакувати, а вершинку вудилища вібрувати. «В руку» буде передаватися дрижання. Слід звернути увагу і на саме грузило - на ньому будуть подряпини.

1

Крок 8. Закиньте монтаж, приблизно, на 1 м правіше від першої точки. Виконайте кроки 3-5.

1

Повторюйте кроки 6, 3, 4, 5 до крайньої правої точки зони, яку ви бажаєте промаркерити.

1

Ось і все!

1

Автор : Юрій Тарасюк (Doc). (Вперше опубліковано 12.05.2013)


 




ROCKET BAITS & TACLE ™

© Всі права захищені 2010-2016