Головна / Статті / ПОВІДОК З М'ЯКОГО ПЛЕТЕНОГО МАТЕРІАЛУ

ПОВІДОК З М'ЯКОГО ПЛЕТЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Все повинно бути викладено так просто, як тільки це можливо, але не простіше.
Альберт Енштейн


Такий повідок досить простий у виготовленні (що має неабияке значення для тих, хто в карпфішингу робить лише перші кроки) і може використовуватися в різних умовах лову, проте найбільш ефективний на чистому замуленому чи твердому дні, а також у місцях, де дно вкрите м’яким рослинним покривом.


Переваги:

1. Делікатна подача насадки - при клюванні короп не відчуває супротиву м’якої плетінки і лякається тільки коли наколюється на гачок.


Недоліки:

1. Схильність до заплутування при закиданні (дану проблему можна вирішити шляхом застосування конусної трубочки-протизакручувача, ПВА-матеріалів чи стіків).
2. Низька стійкість до порізів та стирання.


Матеріали:

1. Насадка (для визначення довжини волосини), або спеціальна лінійка
2. Стопор для насадок
3. Гумовий стопор для фіксації насадки на волосині
4. Гачок
5. Силіконова трубочка (для фіксації на гачку волосини)
6. М’який плетений повідковий матеріал
7. Конусна трубочка-протизакручувач
8. Голка для насадок
9. Голка для в’язання лідкорів
10. «Затяжка» для вузлів
11. Ножиці


Інструкція «step by step»


Крок 1. Беремо повідковий матеріал:

та одягаємо на нього гумовий стопор для фіксації на волосині насадки:

Крок 2. За допомогою вузла «вісмірка» формуємо петлю для стопора насадок:

Крок 3. Відміряємо необхідну нам довжину майбутнього повідка, враховуючи розхід на «безвузловий» вузол та вузол під вертлюжок для повідків:

Довжина повідка залежить від наступних факторів:

1

1. Складу дна в місці лову.

Повідки середньої довжини 20-30 см, краще використовувати при ловлі на твердому дні, що складається з піску, глини, каміння, а також у місцях зі слабко замулених дном, де товщина мулу, на яку заглиблюється грузило, становить кілька сантиметрів. Довгі повідки 30-50 см, в основному використовуються при лові на ділянках з сильно замулених дном, а також при наявності трав’яного килима в секторі лову. Однак не завжди є необхідність значного збільшення довжини повідка в місцях з товстим шаром мулу. Заміна оснастки «in-line» на оснастку з боковим кріпленням грузила, яка менше затягує повідок в мул або оснастку «гелікоптер» (про види оснасток ми поговоримо в наступних статтях), зменшення ваги грузила і використання грузил іншої форми може частково або повністю компенсувати необхідність збільшення довжини повідка. Короткі повідці 10-20 см найбільш ефективні в умовах лову на течії, а також при лові на великих дистанціях в місцях з твердим глинистим, піщаним або кам’янистим дном на водоймах без течії.

1

2. Від дистанції лову.

Необхідно мати на увазі, що збільшення довжини повідка негативно позначиться на дальності закидання. Чим коротший повідок, тим далі можна закинути оснастку, за інших рівних умов, адже довгий повідок має більший опір і сильніше відхиляє грузило в польоті. При зменшенні довжини в два рази, дистанція закидання може збільшитися на 10-15%, а така надбавка може стати вирішальною в деяких ситуаціях.

1

3. Від виду риби, яку передбачається ловити.

При лові амура має сенс збільшити довжину повідка, щоб надати більше часу для попадання в рот риби не тільки насадки, але й гачка. Для лову коропа, що має видовжене тіло, як у річкового сазана, доцільно використовувати повідки більш короткі, ніж при лові риби, що має округле тіло. В останньому випадку збільшення довжини повідка необхідно для того, щоб короп відчув вагу грузила в той момент, коли він вже прийме горизонтальне положення.

1

Крок 4. Беремо силіконову трубочку відповідного діаметру (щоб за звичайних умов вона щільно притискала волосину до цев’я гачка, а в момент засікання риби злітала до вушка): 

відрізаємо шматок довжиною 3-4 мм та за допомогою голки для в’язання лідкорів одягаємо його на повідок:

Крок 5. Для виготовлення свого повідка ми будемо використовувати гачки ТМ «Rocket Baits&Tackle» RT-01TF (аналог гачків «Kurv Shunk» ТМ «Korda»):

Їх цев’йо загнуто, а вушко дивиться на жало так, що умовна лінія проведена через ці дві точки проходить по дотичній:

Тому форма цього гачка (в народі - «банан») не потребує додаткового доведення термоусадкою. Вони дуже ефективні бо найкращим чином реалізують процес повороту в роті риби, і відмінно підходять для лову великого та обережного коропа. Також вони підходять для виготовлення більшості повідків.

1

Продіваємо гачок в силіконову трубочку, а повідковий матеріал пропускаємо через вушко в напрямку до жала, як показано на фотографії:

Крок 6. Беремо насадку, під яку в’яжеться повідок:

та за допомогою голки для насадок одягаємо її на волосину:

Фіксуємо стопором для насадок:

 Вибираємо довжину волосини таким чином, щоб насадка вільно огинала згин гачка по всій його окружності:

Крок 7. Після того, як ми вибрали довжину волосини слід міцно притиснути її пальцями до цев’я гачка та почати намотувати «безвузловий» вузол. Разом з тим, слід пам’ятати, що намотування потрібно проводити в сторону, протилежну закінченню вушка (щоб кінець проволоки не травмував повідковий матеріал):

Залежно від розміру гачка навколо цев’я потрібно проводити 6-10 повних обертів повідкового матеріалу, після чого знову пропустити його через вушко в напрямку жала:

Після всіх маніпуляцій кінцева частина повідка повинна виглядати ось так:

Крок 8. Для того, щоб частково зменшити ймовірність заплутування такого повідка при закиданні, варто поставити на нього конусну трубочку-протизакручувач:

В кінцевому результаті ми отримаємо ось такий повідок: 

Автор : Юрій Тарасюк (Doc). (Вперше опубліковано 17.02.2013)


 




ROCKET BAITS & TACLE ™

© Всі права захищені 2010-2016